Coacazele negre
Siropul din 250 de grame de fructe la un litru de apa, se fierbe pana scade la jumatate. Se strecoara, se adauga o cantitate egala de zahar si se fierbe din nou pana scade la jumatate. Se ia cate o lingurita la 2 ore.
Gutuile
Infuzie din o lingurita la o cana, cate doua cani pe zi.
Strugurii
Cei stafiditi au proprietati antitusive, consumati cate 100-200 g minimum pe zi.
Ceapa
Infuzia din 4-6 cepe la 1 litru de apa, indulcita cu 100 g de miere sau zahar; se strecoara si se beau 2 cani pe zi, din care una dimineata.
Napii
Decoctul din 100 g napi taiati in felii la 1 litru de apa sau lapte.
Prazul
Sirop din decoct concentrat (200g la 1 litru de apa), amestecat cu miere in cantitate egala; se iau 4-5 linguri pe zi
Ridichile negre
Sirop din ridichi taiate felii, peste care se presara zahar; dupa 24 de ore se strange siropul care s-a lasat si se administreaza 3-4 lingurite pe zi La o ridiche scobita, se umple scobitura cu zahar (sau miere) si hrean; se coace, apoi se strange sucul care s-a lasat si se administreaza 3-4 lingurite pe zi.
Telina
Decoct din circa 30 g la 1/2 litru; se beau 2-3 cani pe zi. Suc, cate 100 g dimineata inainte de masa.
Pentru tusea spastica si convulsiva se recomanda:
Migdale
Decoct din 50 g coaja de migdale la 1 litru de apa, cantitatea care se bea in cursul zilei, de preferinta indulcit cu miere.
Piersic
Florile, prin proprietatile lor antiseptice, calmeaza tusea convulsiva. Infuzie o lingura si jumatate de flori la o cana de apa sau lapte, se consuma 2-3 cani pe zi. Si din infuzie concentrata de flori si frunze (cu 100 g la litru) cu o greutate egala de zahar sau miere fierbandu-se pe foc mic pana la conistenta siropoasa; se iau 20-30 g pe zi.
Salata verde
Decoct din 60-80 g la litru, cantitatea se bea in cursul zilei.
Usturoiul
Decoct din 3-4 bulbi zdrobiti, fierti 10-15 minute in 1/2 litri de apa sau lapte, cantitatea se bea in cursul unei zile
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu